top of page

Vols construir el teu propi rellotge de sol?

Updated: Aug 21, 2021

Vols aprendre com fer un rellotge de sol? A Falguera Rellotges elaborem artesanalment rellotges de sol des de 1982 al nostre taller al Baix Empordà. Ara, a través de www.ca.relojesfalguera.es també els venem per internet


Fer un rellotge de sol no és senzill, però sens dubte pot ser un bon experiment per fer a casa si voleu aprendre més sobre com funcionen aquest tipus de rellotges


tan antics i funcionals que ja feien servir els egipcis.


Fes un cop d’ull a continuació dels passos per construir el teu propi rellotge de sol.

QUIN ÉS EL RELLOTGE DE SOL MÉS FÀCIL DE CALCULAR?

El rellotge de sol més fàcil de calcular i construir és, sens dubte, el rellotge de sol Equatorial . S’anomena així perquè en qualsevol latitud la seva superfície ha de ser sempre paral·lela a l’equador terrestre.


PASSOS PER CONSTRUIR EL TEU RELLOTGE DE SOL EQUATORIAL:


1- Per fer-lo el més senzill possible, retalleu un cartró en forma de disc.

2- Inclineu-lo amb un angle igual a la colatitud del lloc (40º- 42º) i feu que una vareta el travessi perpendicularment pel centre, sobresortint per amb

dues cares.

3- Després, en totes dues cares d’aquest disc, i també al voltant de la vareta central, dibuixeu una sèrie de línies disposades radialment de 15 graus en 15 graus, i enumereu-les.

4- Situeu-lo de manera que la línia de l’hora 12 coincideixi amb la part més baixa, tot orientant el conjunt de forma que la vareta assenyali el Nord.

….I ja està! El vostre rellotge de sol equatorial estarà llest per funcionar!

Mireu com són els nostres a www.ca.relojesfalguera.es i inspireu-vos de dissenys ben bonics, fets a Catalunya!


Com entendre l’hora d’un rellotge de sol Equatorial


A conseqüència de la declinació solar, a la primavera-estiu l’ombra de la vareta es projecta en la cara superior del disc, en la qual, mirant de cara, les hores han d’estar ordenades de dreta a esquerra.

A la tardor-hivern, l’ombra es projecta en la cara inferior del disc, en la qual les hores han d’ordenar-se en sentit contrari, es a dir, d’esquerra a dreta.


Just el dia dels dos equinoccis, aquest rellotge no funciona, ja que el recorregut del sol transcorre exactament per la prolongació del pla determinat pel disc horari i, en aquesta posició, la vareta no pot projectar cap ombra en cap de les seves dues cares.

29 views0 comments
bottom of page